1. Haberler
  2. Keşan
  3. “Köyümüze Jeotermal İstemiyoruz!”

“Köyümüze Jeotermal İstemiyoruz!”

Kılıçköy, Türkmen, Akçeşme ve Boztepe Köylüleri Jeotermal Projesine İtiraz Dilekçelerini Kaymakamlığa verdi.

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Kılıçköy, Türkmen, Akçeşme ve Boztepe Köylüleri Jeotermal Projesine İtiraz Dilekçelerini Kaymakamlığa verdi.

Edirne’nin Keşan ilçesine bağlı Kılıçköy, Türkmen, Akçeşme ve Boztepe köyleri, bölgelerinde yapılması planlanan jeotermal sondaj çalışmalarına karşı çıkıyor. Köylüler, 21 Ocak 2025 tarihinde Edirne Valiliği’ne sunulan “Jeotermal Kaynak Arama Amaçlı Sondaj Çalışmaları Projesi” kapsamında ÇED sürecinin başlatılmasına tepki göstererek projeyi istemediklerini açıkladı. İtiraz dilekçelerinin verildiği açıklamaya

Köylüler: “Tarım Alanlarımıza ve Su Kaynaklarımıza Zarar Verecek”

Projenin, Keşan merkeze 7 km mesafede, Boztepe Köyü’ne 350 metre uzaklıktan başlayarak Akçeşme, Türkmen, Müsellim ve Kılıçköy’e kadar uzanan 5.850 dekarlık bir alanda gerçekleştirileceği belirtiliyor. Ancak bu bölgenin 1. derece tarım arazisi olduğuna dikkat çeken köylüler, jeotermal kaynağın bulunmadığı bu topraklarda sondaj yapılmasının tarım alanlarını verimsiz hale getireceğini ve su kaynaklarını kirleteceğini öne sürüyor.

Bölgeden Hamzadere Sulama Kanalları, Keşan İçme Suyu Hattı ve Esetçe Grubu İçme Suyu Hattı geçtiğine dikkat çeken köylüler, projenin Keşan’ın içme suyunu sağlayan kaynakları olumsuz etkileyeceğini vurguluyor. Sondajların 850 ile 1150 metre derinliğe kadar ineceği belirtilirken, tatlı su kuyularına zarar verebileceği endişesi dile getiriliyor.

“Amaç Jeotermal Değil, Tarım Arazilerine El Koymak”

Köylüler, bu projenin esas amacının jeotermal kaynak aramak olmadığını, tarım arazilerine el koyarak seracılık faaliyeti yapmak isteyen şirketlerin girişimi olduğunu savunuyor. Köylülerin iddiasına göre, şirket, jeotermal enerji ile ısıtılmış seralar kurmayı planlıyor ve bölge halkını kendi topraklarında işçi olarak çalıştırmayı amaçlıyor.

Dilekçelerin iletilmesinden önce Cumhuriyet Meydanı’nda toplanan bölge halkı siyasi parti temsilcileri ve sivil toplum kuruluşları basın açıklaması gerçekleştirdi. Köylüler adına konuşan Ali Karakaş, “Topraklarımıza, meralarımıza çökmek isteyen bu projeye hiçbir destek yoktur. Eğer faydalı bir proje olsaydı, proje sahibi firma önce bizimle iletişime geçerdi. Hukukun yanı sıra ahlaka da aykırı olduğunu düşündüğümüz bu yaklaşımı halk olarak görüyor, anlıyor ve reddediyoruz,” dedi.

“Jeotermal, Depremleri ve İklim Değişikliğini Tetikleyebilir”

Bölgenin deprem kuşağında yer aldığını belirten köylüler, jeotermal sondaj faaliyetlerinin depremleri tetikleyebileceğini ve hava sıcaklığını artırarak iklime olumsuz etki edebileceğini savundu. Ayrıca, çıkarılacak sıcak su ve çamurun doğaya salınmasının çevreyi kirleteceğini, çıkan gazların havayı, sondaj çalışmalarının ise gürültü kirliliği yaratacağını ifade ettiler.

“Bu Proje Hayvancılığı ve Tarımı Bitirir”

Projeye karşı çıkan köylüler, sondaj çalışmalarının Boztepe ve Türkmen köylerindeki tatlı su göletlerine zarar vereceğini ve tarım alanlarını kullanılamaz hale getireceğini dile getirdi. “Biz bu toprakları atalarımızdan miras değil, çocuklarımızdan emanet aldık,” diyen köylüler, yetkililere seslenerek projenin iptal edilmesini talep etti.

ÇED sürecinin devam ettiği süreçte köylüler, projeye itiraz dilekçelerini Kaymakamlığa sunduklarını belirterek yetkililerin bu projeye onay vermemesi gerektiğini vurguladı.

“Köyümüze Jeotermal İstemiyoruz!”
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı Kutlu Olsun!