T.C. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü kapsamında yaptığı açıklamada, kadın girişimciliğini, istihdamını ve finansal okuryazarlığını destekleyen projeleri kamuoyuyla paylaştı.
Kadınların hayatın her alanına katkı sunduğuna vurgu yapılan açıklamada, “Kadınların emeği, bilgeliği ve azmi, Türkiye’yi yarınlara taşıyan en güçlü mirastır. Güçlenen her kadın, gelişen bir toplum ve yükselen bir Türkiye demektir” ifadeleri kullanıldı.
Kadın Kooperatiflerine Destek Artıyor
Kadınların ekonomik bağımsızlığını güçlendirmek amacıyla önemli projeler hayata geçirildi. Bu kapsamda 1.248 yeni kadın kooperatifinin kurulmasına destek sağlandığı belirtilirken, kadın emeğinin büyüyen kooperatiflerle Türkiye ekonomisine önemli katkılar sunduğu ifade edildi. Ayrıca 81 ilde düzenlenen etkinliklerle 75.019 kişiye ulaşarak kadın kooperatiflerinin güçlenmesine yönelik çalışmalar yürütüldü.
Kadınların İş Gücüne Katılımı Artıyor
Kadınların istihdamdaki gücünün artırılması, ekonomik büyümenin en önemli unsurlarından biri olarak değerlendiriliyor. 2002 yılında %27,9 olan kadınların iş gücüne katılım oranının, 2025 Ocak itibarıyla %36,3’e yükseldiği açıklandı. Bu süreçte kadın istihdamına yönelik çeşitli projeler ve destek mekanizmalarının geliştirildiği vurgulandı.
Kadın Girişimciliği Destekleniyor
Kadın girişimcilerin iş fikirlerini gerçeğe dönüştürmeleri için önemli adımlar atıldığına dikkat çekilen açıklamada, kadın girişimciliğini desteklemek amacıyla “www.kadingirisimci.gov.tr” adlı web sitesinin hayata geçirildiği duyuruldu. Bununla birlikte, kadın kooperatiflerinin e-ticaret yoluyla güçlenmesi için “Ben De Varım” uygulaması devreye alındı.
Mühendislikte Kadın Gücü
Türkiye’nin teknoloji ve inovasyon alanında ilerlemesine katkı sağlayan kadın mühendisler için de destek mekanizmaları oluşturuldu. Türkiye’nin Mühendis Kızları Projesi kapsamında 1.546 kız öğrenciye destek sağlandığı, ayrıca 281 kişinin istihdam edilmesine katkıda bulunulduğu açıklandı.
Kadınların Ekonomik Bağımsızlığı Güçleniyor
Kadınların finansal okuryazarlığını artırmak amacıyla 805.867 kişiye finansal okuryazarlık eğitimi verildiği belirtildi. Ayrıca, “Geleceğini Kuran Genç Kadınlar” Projesi ile 3.104 kadına mesleki eğitim, güçlenme eğitimi ve mentörlük desteği sağlandığı duyuruldu.
Yeni Strateji Belgesi ile Güçlü Yol Haritası
Kadınların eğitimden sağlığa, liderlikten ekonomiye kadar geniş bir perspektifte güçlendirilmesi amacıyla 2024-2028 yıllarını kapsayan Kadının Güçlenmesi Strateji Belgesi ve Eylem Planı’nın hazırlandığı açıklandı.
Kadın emeğinin ekonomik, sosyal ve kültürel kalkınmadaki yerine vurgu yapan Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, kadınların iş dünyasında ve toplumsal yaşamda daha güçlü bir yer edinmesi için çalışmalarına kararlılıkla devam edeceğini belirtti.